Pasma TIBETANSKI MASTIF –>

 

TIBETANSKI MASTIF

(Tibetan Mastiff Do-Khyi)

 

 

TIBETANSKI MASTIF2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 2: Molosoidi
– 2.2 Gorski tip psov
št. FCI standarda: 230

Velikost: – samec meri nad 65 cm
– samica meri nad 62 cm
Teža: – samec od 60 do 90 kg
– samica od 55 do 85 kg
Življenjska doba: od 10 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Tibet in spada med starodavne pasme. Prvič je bil omenjen leta 1121 pred našim štetjem. Popotnik Marco Polo ga je opisal: »visok kot osel, z glasom kot lev«. Uporabljali so ga kot čuvaja svetega mesta Lhasa in družabnika. V času okupacije Tibeta je pasma skoraj izumrla. V sedanjem času je Tibetanski mastif poznan kot čuvaj in družabnik.

 

Opis pasme

Po zunanjosti je Tibetanski mastif izredno velik, močan in skladno grajen pes, ki vzbuja spoštovanje. Dlaka je srednje dolga in ravna, včasih rahlo valovita. Podlanka je gosta in kratka. Okoli vratu tvori bogat ovratnik, ki je pri samcih izrazitejši. Dovoljene barve: črna, zlato rjava, črna z ožigi, modra, modra z ožigi. Bela lisa na prsih je dovoljena. Nega ni zahtevna, zadošča tedensko krtačenje in kopanje po potrebi.

 

TIBETANSKI MASTIF

Karakter pasme

Po naravi je Tibetanski mastif zelo umirjen, dober čuvaj, zelo zaščitniški, ima visok prag vzdraženja, inteligenten, samozavesten, zelo samostojen, uravnovešen. Sam odloča, kdaj mora posredovati ob ogroženosti njegove družine. Pri učenju hitro dojema, ne mara pa dolgotrajnega učenja. Pri vzgoji zadošča osnovno šolanje. Lastnika in ostale družinske člane ima zelo rad, še posebej otroke. Odnos do drugih živali je zelo dober in sprejema tudi tuje živali. Do tujcev razvije takšen odnos, kot ga imajo lastniki, kadar pa je sam doma, je zelo oster in pokaže do kje sega njegov teritorij. Idealno okolje za njegovo bivanje je velik ograjen prostor, prilagodi se tudi bivanju v stanovanju in se v njem obnaša zelo mirno. Potrebuje veliko sprehajanja in druženja z družino, sicer se lahko pojavijo problemi (prične delati škodo). Ni primeren za lastnika, ki pričakuje popolno podrejanje psa. Poleg tega mora biti lastnik umirjen in čustveno stabilen, imeti mora veliko mero potrpljenja in časa. Pri vzgoji je potrebna pozitivna motivacija.

 

Zdravje pasme

Posebnih zdravstvenih težav pasma nima, pozornost pa je potrebno nameniti pregledom kolkov in oči.