Pasma VELIKI ŠVICARSKI PLANŠARSKI PES –>

 

VELIKI ŠVICARSKI PLANŠARSKI PES

(Grosser Schweizer Sennenhund – Great Swiss Mountain Dog)

 

 

VELIKI ŠVICARSKI PLANŠARSKI PES2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 3: Švicarski gorski in planšarski psi
št. FCI standarda: 58

Velikost: – samec meri od 68 do 72 cm
– samica meri od 60 do 68 cm
Teža: – samec od 45 do 60 kg
– samica okoli 40 kg
Življenjska doba: okoli 10 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Švica in spada med največje pse, ki spadajo v skupino švicarskih planšarskih psov. Tudi pri tej pasmi izvor ni dokumentiran, najverjetneje pa izvirajo iz rimskih molosov, ki so prišli na področje današnje Švice skupaj z rimskimi legijami v 1. stoletju pred našim štetjem. Včasih so jih uporabljali kmetje, pastirji, trgovci in krošnjarji za čuvanje lastnine in vleko vozičkov. V današnjem času je Veliki švicarski planšarski pes znan predvsem kot čuvaj in družinski pes.

 

Opis pasme

Po izgledu je Veliki švicarski planšarski pes velik in robustno grajen pes. Dlaka je zelo gosta, z gosto podlanko. Nega ni zahtevna, zadošča redno krtačenje, pogosteje ob menjavi dlake. Vročino slabo prenaša, zato je najbolj zadovoljen v hladnih mesecih. Barva dlake je tribarvna: črno belo rjava. Obvezne so bele »nogavičke«, bela konica repa ter značilna črno-belo-rjava maska na obrazu.

 

VELIKI ŠVICARSKI PLANŠARSKI PES

Karakter pasme

Po naravi je Veliki švicarski planšarski pes inteligenten, vdan, stabilen, neagresiven, odličen čuvaj svojega teritorija, učljiv, vodljiv, pripravljen ustreči željam lastnika, rahlo svojeglav, prilagodljiv, temperamenten v mladosti (s starostjo se umiri). Možne težave so agresivnost ali plašnost, vendar je oboje pogojeno z nepravilno socializacijo. Priporočljivo je obiskovanje male šole. Njegov plenski nagon je izrazit in rad lovi divjad, veverice in mačke. S primerno vzgojo takšno vedenje preprečimo oziroma omilimo. Lastniku in družinskim članom je zelo vdan. V odnosu do otrok je zelo prijazen in potrpežljiv, pri igri pa je potreben nadzor, saj zaradi njegove velikosti in živahnosti lahko pride do nenamerne poškodbe. Do tujcev je nezaupljiv in na njihovo prisotnost opozori z lajanjem. Do drugih živali je dominanten, zato je primerna vzgoja, ki obsega ignoriranje drugih psov ter pravočasno navajanje na druge živali. Najprimernejše okolje za bivanje je velik ograjen vrt s pesjakom, čeprav se prilagodi bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko gibanja, zato so primerni dolgi sprehodi v naravi. Potrebuje izkušenega, odločnega, aktivnega, doslednega lastnika, ki pri vzgoji uporablja pozitivno stimulacijo. Poleg tega mora lastnik vzeti v zakup, da od psa ne pričakuje popolne poslušnosti.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: displazija kolkov in komolcev, odkruški v ramenskem sklepu (OCD), bolezni oči (katarakta, PRA, glavkom), zasuk želodca, epilepsija, nagnjenost k debelosti, težave v vročih mesecih.