Pasma VELIKI ŠNAVCER –>

 

VELIKI ŠNAVCER

(Riesenschnauzer – Giant Schnauzer)

 

 

VELIKI ŠNAVCER2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 1: Pinči in šnavcerji
– 1.2 Šnavcerji
št. FCI standarda: 181

Velikost: – samec meri od 65 do 70 cm
– samica meri od 55 do 60 cm
Teža: – samec do 35 kg
– samica doseže približno enako težo
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Bavarska v Nemčiji. Prvotno so ga uporabljali za lov na podgane in kot čuvaja. V sedanjem času je Veliki šnavcer uporabljen kot delovni pes za policijo in vojsko, poleg tega je cenjen čuvaj in branilec.

 

Opis pasme

Po videzu je Veliki šnavcer močan in mišičast in spada med velike pasme. Dlaka je žimasta, trda, z močnimi brki. Podlanka je mehka. Barva dlake je lahko črna kot oglje ali poper sol. Potrebno je redno krtačenje in občasno trimanje dlake (trimanje pomeni odstranjevanje odmrle dlake s posebnimi škarjicami). Trimanje je nujno opraviti v za to usposobljenih salonih, saj lahko pri neprofesionalni obravnavi pride do poškodbe kože.

 

VELIKI ŠNAVCER

Karakter pasme

Po naravi je Veliki šnavcer prijazen, zaupljiv, željan vspodbude in pohvale, dober čuvaj, povprečno inteligenten, učljiv. Lastniku in družinskim članom je zelo privržen, ima dober odnos do otrok. Ob primerni vzgoji potrpežljivo prenaša druge živali. Potrebuje doslednega in izkušenega lastnika, s katerim vzpostavi popolno zaupanje. Privadi se bivanju v stanovanju.

 

Zdravje pasme

Problemi z zdravjem: izpahi kolenskega sklepa, artroza hrbtenice, dispalzija kolkov in drugih sklepov.