Pasma TORNJAK –>

 

TORNJAK

(Tornjak)

 

 

TORNJAK2. FCI skupina: Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 2: Molosoidi
– 2.2 Gorski tip psov
št. FCI standarda: 335

Velikost: od 60 do 75 cm
Teža: – samec od 50 do 65 kg
– samica od 38 do 50 kg
Življenjska doba: od 10 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Tornjak je pastirski pes po poreklu iz BiH, prevladujoča vzgojna regija je širši predel planine Vlašič nad mestom Travnik (centralni del BiH). Prvi zapis o tej pasmi seže v daljnje leto 1076. Podobe teh psov so našli tudi v obliki reliefa na nagrobnih kamnih (stećkih) iz 12., 13. in 14. stoletja, ki so jih našli v okolici Kaknja. Pripada družini Canis familiaris matris optimale katere poreklo datira že 2000 let pred našo dobo.

 

Opis pasme

Tornjak je plemenit, močan in skladen pes, skoraj kvadratične oblike, prijetnega izgleda, ki mu ga dajeta večbarvna dlaka, ki je gosta in dolga. Izrazita je vratna griva, med tem ko so noge in glava poraščene s krajšo dlako. Ima tudi zelo gosto podlanko, ki mu pomaga preživeti v hladnem podnebju.

 

TORNJAK

Karakter pasme

Tornjak je prijazen do ljudi, oprezno agresiven do zveri in napadalcev na njegov dom, gospodarja ali čredo, ki jo čuva. To je tudi pes, ki zelo malo laja, največkrat samo opozori gospodarja na nevarnost in čaka na ukaz. Delno to pripisujejo tudi zgodovini, ko so preko Bosne potovali turški osvajalci in le ti naj bi agresivne in bevskajoče pse pobili. Tako naj bi se ohranili le previdni psi. Tornjak naj bi imel že prirojen nagon za čuvanje ovac in praktično za to ne potrebuje posebnega šolanja.