Pasma AKITA INU –>

 

AKITA INU

(Akita)

 

 

AKITA INU5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 5: Azijski špici in sorodne pasme
št. FCI standarda: 255

Velikost: – samec meri od 67 do 70 cm
– samica meri od 58 do 64 cm
Teža: – samec do 40 kg
– samica do 32 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Japonska, prefektura Akita na otoku Honšu. Na Japonskem je proglašen za nacionalni zaklad. Akita Inu spada med najstarejše avtohtone japonske pasme psov. Po verovanju kipec tega psa prinaša k hiši zdravje, srečo in rodnost. Njegovi predniki niso točno določeni, verjetno pa sta bila med njimi tudi volk in lovski pes, ki je živel v 8. stoletju. Sprva je bil poznan kot Veliki japonski pes, kasneje se je pri vzreji ločila linija psov, ki so imeli drugačne značilnosti – manjša velikost, svetel gobec, velika moč in močan značaj. Uporabljali so ga za čuvaja in borilnega psa, saj je bil vzrejen za zaščito. Najprej je bil prisoten predvsem na podeželju, kasneje pa večinoma na dvoru. V nekaterih državah je registriran kot »prepovedana nevarna pasma«. Med drugo svetovno vojno je skoraj izumrl (zaradi lakote in njegovega krzna, ki so ga uporabljali vojaki). Danes je predvsem spremljevalni pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Akita Inu velik, močne konstitucije in skladno grajen pes. Dlaka je ravna in trda. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: rdeča, bela ali sivo bela tigrasta. Ne glede na barvo dlake, mora imeti pes obvezno prisotno belo barvo ob smrčku, na licih, spodnjem delu gobca, pod vratom, po prsih in trebuhu, po zunanji strani repa ter po notranji strani vseh okončin. Temu pogoju se japonsko reče »urajiro«. Nega je zahtevna, saj obsega redno krtačenje, ob izpadanju dlake zelo pogosto in kopanje po potrebi.

 

AKITA INU

Karakter pasme

Po naravi je Akita Inu inteligenten, previden, zaščitniški, zunaj zelo aktiven, v stanovanju miren, nepopustljiv, dostojanstven, vdan, ljubeč, vzdržljiv, dober čuvaj, dojemljiv, prijazen, vodljiv, zanesljiv, hitro učljiv, delaven. Šolanje je zahtevno, saj je zelo trmast. Negativne lastnosti: dominantnost, trma, zdolgočasenost, nezaupljivost, nepopustljivost, agresivnost do drugih živali, posesivnost do njegove hrane, kar je povezano z neprimerno vzgojo in preveč osamljenosti. Laja samo takrat, ko ima za to utemeljen razlog. Zanimivost: Akite se na nek način pogovarjajo – ustvarjajo celo paleto zvokov od renčanja, zavijanja in cviljenja, ki pa se razlikuje od renčanja, kadar je razdražen. Na lastnika je navezan, ostale družinske člane ima rad. Odnos do domačih otrok je dober, vseeno se priporoča nadzor odrasle osebe. Tujcev ne mara in je do njih nezaupljiv. V primeru ogroženosti poznanih oseb, se bo odzval v trenutku (brez predhodnega opozorila) in jih zaščitil ne glede na nevarnost, ki ji je izpostavljen. Na sprehodu mora biti vedno na povodcu, saj je lahko agresiven do drugih živali. Vse manjše živali mu pomenijo plen, zato jih neusmiljeno lovi. Alergičen je na izzivanje in se nanj odzove z ugrizom. Rad ima posamezne zadolžitve, npr. prinašanje časopisov ali pošte. Lastnik mora biti zelo izkušen pri vzgoji dominantnih psov, avtoritativen, odločen, dosleden, potrpežljiv, iznajdljiv, pri vzgoji mora uporabljati pozitivno stimulacijo. Na razpolago mora imeti veliko prostega časa za druženje in ostale aktivnosti (prinašanje predmetov, tek, igre, plavanje). Priporoča se strokovno šolanje poslušnosti. Predstavnike te pasme se nikakor ne sme trenirati za obrambo. Primerno bivalno okolje je v stanovanju ali v pesjaku z ograjenim vrtom.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: displazija kolkov, alergija kože, motnje imunskega sistema, epilepsija, progresivna atrofija mrežnice.