Pasma VZHODNOSIBIRSKA LAJKA –>

 

VZHODNOSIBIRSKA LAJKA

(Vostotchno Sibirskaia Laika – East Siberian Laika)

 

 

VZHODNOSIBIRSKA LAJKA5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 2: Nordijski lovski psi
št. FCI standarda: 305

Velikost: od 56 do 64 cm
Teža: od 18 do 23 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njena domovina je vzhodna Sibirija, območje Bajkalskega jezera. Pasma je stara. Dokazi o njenem obstoju segajo v začetek 19. stoletja. Po nekaterih teorijah naj bi podoben pes obstajal že v 16. stoletju. Njeni predniki so psi, podobni špicem. Prilagojena je bivanje in dejavnosti v ekstremnih vremenskih razmerah in na zelo zahtevnem terenu. V okviru te pasme obstaja več variant. Uporabljali so jo za lov, sledenje, vleko sani, čuvaja in spremljevalnega psa. Uradni standard FCI je bil priznan leta 2011. V sedanjem času je Vzhodnosibirska Lajka predvsem družinski pes. V svoji domovini je močno razširjena, drugod slabše poznana.

 

Opis pasme

Po obliki je Vzhodnosibirska Lajka srednje velika, kompaktna, kvadratna in skladno grajena. Dlaka srednje dolga, trda, ravna in gosta. Podlanka je mehka in gosta. Dlaka jo dobro varuje pred mrazom, vročino slabo prenaša. Barva dlake: bela, siva, črna, rdeča, rjava v vseh odtenkih, karamelna z belimi oznakami, črno bela. Po sredini obraza, gobčku in prsih do srednje dela trupa in po tacah poteka vzorec v svetlejšem odtenku. Nega ni zahtevna, saj obsega redno krtačenje in ne prepogosto kopanje.

 

VZHODNOSIBIRSKA LAJKA

Karakter pasme

Po naravi je Vzhodnosibirska Lajka inteligentna, mirna, odločna, tiha, zanesljiva, nezahtevna, dober čuvaj, ima močno razvit lovski nagon, uravnovešena, ljubezniva, zvesta, zanesljiva, živahna, delavna, vztrajna, vzdržljiva, pozorna na dogajanje v okolici, družabna, zaščitniška do teritorija in svojih ljudi, rada ugaja, prijazna, poslušna. Slabo prenaša osamljenost. Možne negativne lastnosti: agresivnost do psov – pogojeno z nepravilno in pozno socializacijo; zdolgočasenost, destruktivno vedenje, depresija – zaradi preveč osamljenosti in premalo aktivnosti. Pogosto laja (kar pove že njeno ime). Na lastnika in družinske člane je zelo navezana. Rada ima otroke, do njih je ljubeča in uživa v igri z njimi, kljub temu je zaradi njene velikosti priporočljiv nadzor odrasle osebe. Do tujcev je nezaupljiva. Odnos do drugih živali ni najboljši, saj odločno čuva svoj teritorij. Lastnik mora biti izkušen, poznati mora značilnosti pasme, biti mora fizično aktiven, dosleden, odločen, potrpežljiv, iznajdljiv, spoštljiv, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in dejavnosti. Pomembno je pravočasno šolanje. Potrebuje veliko gibanja in drugih aktivnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, po možnosti na podeželju. Prilagodi se bivanju v mestu, vendar stanovanje ni primerno.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, kljub temu so možne določene zdravstvene težave: epilepsija, kožne alergije.