Pasma ŠVEDSKI ŠPIC –>

 

ŠVEDSKI ŠPIC

(Västgötaspets – Swedish Vallhund)

 

 

ŠVEDSKI ŠPIC5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 3: Nordijski ovčarji in čredarji
št. FCI standarda: 14

Velikost: – samec meri od 32 do 35 cm
– samica meri od 30 do 33 cm
Teža: od 9 do 14 kg
Življenjska doba: od 13 do 16 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Švedska. Pasma je stara, saj obstaja že več stoletij. Uporabljali so ga na kmetijah kot čuvaja živine in imetja. V današnjem času je Švedski špic predvsem družinski pes. Dobre rezultate dosega na različnih kinoloških tekmovanjih (agility, sledenje, flyball).

 

Opis pasme

Po obliki je Švedski špic majhen, močan, čvrst in skladno grajen pes, ki nima repa. Dlaka je srednje dolga, ravna, trda, priležna in gosta. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: soboljevinasta, vsi odtenki rdeče sive. Zaželeni so svetlejši odtenki po prsih, trebuhu, zadnjici, stegnih, gležnjih in temnejša po hrbtu, vratu in ob straneh. Dovoljena je bela ozka lisa na čelu, vratu, rahla ogrlica in bele oznake po nogah in prsih. Zelo zaželena je maska s svetlejšo dlako okoli oči, po gobcu in vratu. Nega obsega redno krtačenje, kopanje ne sme biti prepogosto, da se ne uniči naravna zaščita dlake.

 

ŠVEDSKI ŠPIC

Karakter pasme

Po naravi je Švedski špic inteligenten, učljiv, pogumen, močan, energičen, tovariški, družaben, aktiven, vzdržljiv, neutruden, pozoren na dogajanje v okolici, dober čuvaj, zaščitniški, poslušen, ustrežljiv, zvest, spreten, uravnovešen, vesel, prijazen, simpatičen, delaven, igriv. Možne negativne lastnosti: plašnost, agresivnosti – povezano z nepravilno vzgojo. Slabo prenaša osamljenost. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in jih ima rad. Otroke ima zelo rad in uživa v igri z njimi. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, samozavesten, osebnostno zrel, avtoritativen, iznajdljiv, potrpežljiv, spoštljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in ostale dejavnosti. Potrebuje veliko aktivnega gibanja, igre in umske zaposlitve.

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava, lahko se pojavijo nekatere zdravstvene težave: displazija kolkov, težave z očmi.