Pasma ŠVEDSKI LOSOVEC – JAMTLANDSKI PES –>

 

ŠVEDSKI LOSOVEC – JAMTLANDSKI PES

(Jämthund – Swedish Elkhound – Jamt Dog)

 

 

ŠVEDSKI LOSOVEC5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 2: Nordijski lovski psi
št. FCI standarda: 42

Velikost: – samec meri od 58 do 63 cm
– samica meri od 53 do 58 cm
Teža: okoli 30 kg
Življenjska doba: okoli 13 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Švedska, kjer je registriran kot nacionalni pes. Razširjen je tudi po drugih skandinavskih državah. Spada med stare pasme, saj dokazano obstaja že od 17. stoletja dalje. Uporabljali so ga za lov in sledenje medveda, srnjadi in losov, čuvaja ter kot spremljevalca. Poleg tega se udejstvuje tudi v švedski vojski (mornarica, letalstvo). Prilagojen je za bivanje in delo v ekstremnih vremenskih razmerah na zelo zahtevnem terenu. V sedanjem času je Švedski losovec ravno tako lovski pes kot spremljevalec. Izven Skandinavije je slabše poznan.

 

Opis pasme

Po obliki je Švedski losovec visok, pravokoten, močan, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je srednje dolga in gosta, daljša je na vratu, po prsih, stegnih, zadnjem delu nog in repu. Podlanka je gosta in volnata. Barva dlake: siva v vseh odtenkih, smetanaste ali svetlo sive oznake ob straneh gobca, po licih in vratu. Dlaka ga dobro varuje pred vremenskimi razmerami. Potrebno je vsakodnevno krtačenje, pogosto kopanje ni priporočljivo, ker bi se uničila naravna zaščita dlake.

 

ŠVEDSKI LOSOVEC

Karakter pasme

Po naravi je Švedski losovec inteligenten, učljiv, radoveden, družaben, zvest, vzdržljiv, neumoren, delaven, pustolovski, samozavesten, trmast, vztrajen, ljubeč, prijazen, igriv, dinamičen, aktiven, zabaven, pozoren na dogajanje v okolici, ima močan lovski nagon, odličen lovec, hiter, spreten, gibčen, zaščitniški, stabilnega značaja, poslušen, pogumen. Možne negativne lastnosti: destruktivno vedenje, dominantnost, pogosto lajanje, cviljenje, ignoriranje vadbe – največkrat pogojeno z nepravilno in nepravočasno vzgojo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in želi biti čim več časa v njihovi družbi. Starejše otroke ima rad, ravno tako mlajše, če je bil pravilno in pravočasno socializiran. Odnos do drugih živali je dober, če je na njih navajen od malega. Do tujcev je zadržan in z lajanjem opozori na njihov prihod. Vzgoja je zahtevna, saj je značajsko precej zapleten (trmast, sam sprejema odločitve, posledično neposlušen, ponavljanje vaj ga dolgočasi). Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, samozavesten, osebnostno zrel, avtoritativen, iznajdljiv, potrpežljiv, spoštljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in ostale dejavnosti. Potrebuje veliko aktivnega gibanja, igre in umske zaposlitve. Na sprehodu mora biti na povodcu. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom (po možnosti na podeželju), bivanje v stanovanju ni najprimernejše.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, kljub temu so možne nekatere zdravstvene težave: displazija kolkov in komolcev, artritis, bolezni jeter, težave z ušesi, alergije, nagnjenost k debelosti.